29.12.2007 17:53

Pozvánka

Zdravím všechny účastníky zájezdu!

Zjišťovala jsem všechny možné varianty a možnosti, jak cestu tam a zpět zorganizovat. Problém je v tom, že do Skryjí nejezdí vlaky a autobusové spojení linkovým autobusem (a kór v tomhle počtu) je časově nevhodné a prakticky nemožné.

Pokud bychom šli ze Zbirohu do Skryjí, do Prahy odtamtud nejezdí vůbec nic. A pokud bychom šli ze Zbirohu do Skryjí, čekalo by nás (pokud bychom chtěli ještě na zámek) téměř 30 km a riskovali bychom, že nám ujede poslední vlak nebo že do Prahy dorazíme až v noci. Také bych z této akce nerada dělala pochodové cvičení.

Další varianta, která by byla asi o 70 Kč levnější - spolujízda autobusem do Skryjí s jinou skupinou - také nebyla vhodná, neboť bychom opět museli stíhat vlak.

Původně jsem chtěla dojet vlakem ráno do Zbirohu (žst. je asi 3 km od města a dalších asi 5 km je to k prvnímu zajímavému místu). To bychom ale nemohli na zámek, a když jsem to propočítávala, vyšlo to i s cestou zpět 127 Kč za autobus, cca 70 Kč za vlak a ještě nějaké drobné za bus od vlaku na místo, ze kterého chceme vyrážet). Navíc pokud by měl vlak zpoždění, museli bychom těch poměrně nezajímavých 8 km stejně jít pěšky.

Nakonec jsem zvolila cenově srovnatelnou variantu, že budeme mít vlastní autobus na celý den. Cena za autobus je 5 500 Kč (alespoň tak mi to dispečer řekl, každopádně konečná cena by se od této neměla příliš lišit), tj. cca 211 Kč na osobu, tj. doplatíte mi ještě cca 111 Kč. Vstupné na hrad je pro děti do čtrnásti let za 20 Kč a vstupné do Skryjského muzea, kam se - zatím marně - pokouším dovolat, aby nám otevřeli - je pro školní skupiny 7 Kč. Sraz bude v 8:00 na hlavním nádraží dole u pokladen, autobus na nás bude čekat nahoře. Tak bychom měli stihnout prohlídku hradu, kterou jsem rezervovala na 10:00 hodin. Poté se necháme odvést do Jablečna, odkud vyrazíme po modré turistické značce do Skryjí. Cesta, jak už jsem psala minule, vede okolo Zbirožského potoka, kolem pěti mlýnů a přírodní rezervací Jezírka. Až se začneme blížit ke Skryjím, můžete se po cestě začít dívat po prvních trilobitech. Nejlepší naleziště, kam bych vás ráda vzala, nás bude čekat na konci cesty. Pokud se dovolám do muzea a pokud nás tam pustí, prohlédli byste si opravdu pěkné trilobity a jiné zkameněliny, které vy těžko najdete :-) Pak si pískneme na autobus a ten nás odveze do Prahy.

Předpokládám, že půjdeme pohodovým tempem, budeme sbírat zkameněliny, zastavíme se někde na svačinu, můžeme si zahrát nějaké hry atd. Hrubým odhadem bychom okolo šesté hodiny mohli vyrážet ze Skryjí, v Praze na hlavním nádraží bychom mohli být okolo půl osmé.

Teď už jen zbývá zajistit pěkné počasí a v sobotu můžeme vyrazit.

Těším se na vás a buďte prosím dochvilní - jinak nestihneme prohlídku a máme smůlu - už takhle jsem musela hradní paní moc přemlouvat, aby nás tam vzala, neboť ráno měli všechny termíny prohlídek obsazené.

Kateřina Landová

 

—————

Zpět


Kontakt

Kontaktujte správce webu

redakce.webnode@email.cz